Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Hodowca bydła |
---|---|
Kod: | 612102 |
Synteza: | Planuje, organizuje i wykonuje prace związane z chowem i hodowlą bydła w celu produkcji mleka, mięsa, sztuk hodowlanych, skór. |
Zadania zawodowe: |
- wybór odpowiednich sztuk do hodowli lub chowu oraz określenie wielkości stada; - zapewnianie prawidłowych warunków bytowych, produkcyjnych, zoohigienicznych i zdrowotnych utrzymywania zwierząt; - żywienie, pielęgnowanie i użytkowanie bydła stosownie do wieku oraz kierunku produkcji; - gromadzenie, przechowywanie, wzbogacanie oraz porcjowanie i dawkowanie paszy; - dojenie krów i obróbka mleka; - kontrolowanie przyrostów, ważenie i obliczanie efektów w stosunku do nakładów; - przeprowadzanie selekcji użytkowej; - kojarzenie użytkowe, hodowlane - rasowe, gatunkowe i międzyrasowe; - wyposażanie i modernizacja pomieszczeń w sprzęt i urządzenia; - usuwanie obornika lub gnojowicy, utrzymywanie pomieszczeń w czystości oraz ich odkażanie; - sprzedaż produkcji zwierzęcej: mleka, mięsa, skór, żywca, sztuk hodowlanych oraz produktów przetworzonych (masła i serów); - prowadzenie niezbędnej dokumentacji hodowlanej i ekonomicznej; - przestrzeganie przepisów sanitarnych w celu uniknięcia chorób odzwierzęcych; - współpraca ze specjalistami (doradcami) ośrodków hodowlanych, związków branżowych w zakresie wdrażania nowych technologii produkcji bydła w celu osiągania efektów ekonomicznych. |